Waarom Domineert De “Panda Disk” Waar Iedereen Van Houdt De Esthetiek Van De Bezel? Replica Horloges

Voor de 60e verjaardag van Daytona staan andere merken al klaar om te verhuizen. Niet lang na het begin van het jaar werden er inspanningen geleverd op het gebied van klokken en de lancering van verschillende “panda-schijven” zorgde opnieuw voor de populariteit van dit klassieke ontwerp, dat naar verwachting het hoogtepunt van 2023 zal worden.

Beroemd om zijn zeer herkenbare wijzerplaatontwerp, is het uiterlijk van de “Panda Dial” onlosmakelijk verbonden met de populaire autosport in de jaren zestig.

Het iconische zwart-witte ontwerp van de wijzerplaat is overgenomen op de klok. De “Panda Dial” heeft de liefde van veel horlogespelers gewonnen vanwege zijn leesbaarheid en heeft geleidelijk verschillende vervormingsontwerpen uitgebreid.

Tot op de dag van vandaag is de “Panda Plate” nog steeds populair vanwege zijn unieke ontwerp en stijl.

Vooral met de terugkeer van de retrotrend in de horlogekring de afgelopen jaren, is de “pandaplaat” weer binnengedrongen en een klassiek designkenmerk geworden van verschillende chronograafhorloges. Vandaag zullen we de balans opmaken van die “Panda Disk” –replica horloges die het bekijken waard zijn.

Niemand had gedacht dat het eerste nieuwe werk dat Vacheron Constantin in 2023 lanceerde, de “Panda Disk” wereldwijd zou zijn.

Hoewel Vacheron Constantin al in 2018 zwart-witte kleurafstemming probeerde en de “reversed panda dial” verticale en horizontale serie chronograaf 5500V / 110A-B481 lanceerde, met een puur zwarte wijzerplaat en een elegante witte sub-dial. Een golf van horlogefans is er dol op.

Voortzetting van deze klassieker, alleen dit jaar lanceerde Vacheron Constantin een nieuw roestvrijstalen verticaal en horizontaal chronograafhorloge, en het heeft meer “panda” -kenmerken qua uiterlijk.

De zilveren sunburst satijngeborstelde wijzerplaat wordt gebruikt, met een zwarte slakvormige kleine wijzerplaat en een minutenring met zwarte fluwelen textuur, die het klassieke ontwerp van de “panda-wijzerplaat” van de representatieve sporthorloges van Vacheron Constantin volledig aanvult.

Met behoud van het klassieke ontwerp van de zeshoekige bezel, is het uitgerust met de zelfgemaakte 5200 zelfopwindende bewegingen van het merk aan de binnenkant, ontworpen met dubbele vaten, en het kolomwiel is versierd met Maltese kruisvormige schroeven.

De publieksprijs is 248.000. Of het nu gaat om uiterlijk of uitvoering, anno 2023 kan het als een verrassingswerk worden beschouwd.

Wat autosport betreft, moet naast Rolex Daytona ook TAG Heuer Carrera worden genoemd.

Als de eerste klok die is ontworpen voor professionele coureurs, kan de Carrera een nauwkeurige en nauwkeurige tijdaflezing garanderen, zelfs in omgevingen met extreme snelheden. Vanwege zijn schoonheid en bruikbaarheid heeft het sinds de lancering in 1963 snel wereldwijde erkenning gekregen en is het tegenwoordig een van de populairste horlogeseries van TAG Heuer geworden.

In 2023 viert de TAG Heuer Carrera-serie officieel haar 60ste verjaardag. En het herdenkingshorloge ter ere van de 60e verjaardag van Calera werd aan het begin van het jaar groots gelanceerd.

Gebaseerd op de 2447 SN, die vrij verzamelbaar is in het originele Carrera-horloge en eigentijdse designelementen bevat, heeft deze 60-jarig jubileumeditie van Carrera een nieuw geüpgraded retrokleurenschema qua uiterlijk.

De matte wijzerplaat met zilveren zonnepatroon, met een zwarte sub-dial, verschilt in onze conventionele perceptie van de kleurafstemming van de panda-wijzerplaat. Veel klassieke elementen zijn behouden in de 39 mm roestvrijstalen kast, de iconische binnennokken, het strakke kastprofiel en de smalle gepolijste bezel.

Met een zwarte kalfsleren band zie je het TAG Heuer Caliber Heuer02 automatische chronograaf uurwerk dat in het horloge is ingebouwd door de saffieren achterkant van de kast met een serienummer in beperkte oplage. Inclusief uren-, minuten-, stopwatch- en chronograaffuncties, kan het ongeveer 80 uur gangreserve en 100 meter waterbestendigheid bieden.

De Tissot PRX-serie is de laatste tijd best beoordeeld, vooral dit “panda-gezicht” uurwerk gelanceerd in 2022, een gangbaar model.

Met een diameter van 42 mm heeft de wijzerplaat een groot verticaal geborsteld oppervlak, wat erg retro is. Het maakt ook gebruik van een zilveren wijzerplaat, die de roestvrijstalen kast weerspiegelt. Het algehele ontwerp ziet er geavanceerder uit met roségouden uurmarkeringen en wijzers.

Kleine zwarte wijzerplaten op 3, 6 en 9 uur nemen de timingfunctie over; er is een kalendervenster tussen 4 en 5, en ook aan de bruikbaarheid is volledig gedacht.

Het ingebouwde VALJOUX A05.H31 zelfopwindende uurwerk heeft een gangreserve van 60 uur. Vergeleken met het universele uurwerk dat Tissot altijd heeft gebruikt, zijn er details toegevoegd zoals het polijsten van vissenschubben. De uitgeholde automatische rotor maakt ook gebruik van technieken zoals borstelen en polijsten, wat de esthetiek aanzienlijk verbetert.

Gecombineerd met de roestvrijstalen band uit één stuk, die op ingenieuze wijze is geïntegreerd met de tonvormige kast, is de sportieve stijl sterk met behoud van een specifieke retro-look. Met zo’n ontwerp en kwaliteit voor de prijs van 10.000 yuan, kan worden gezegd dat het een kosteneffectieve keuze is om te beginnen met de “Panda Disk”.

Eerder had Seiko een “Panda Disk”-horloge gelanceerd, SSC813P1, niet alleen bekend als Seiko’s “Panda Di”, maar ook beschouwd als de meest robuuste vervanger voor Rolex Bai Gangdi.

In het verlengde van de grote polsdiameter heeft de SSC911P1 een diameter van 41,4 mm. Het zet het klassieke zwart-wit kleurenschema qua uiterlijk voort. Het heeft een chronograafindeling met drie ogen. De contrastkleurige ring en de iconische rode secondewijzer verbeteren de leesbaarheid van het horloge aanzienlijk. Gecombineerd met het uitgebreide ontwerp van de uurmarkeringen is het visueel meer open en sfeervol.

Het is uitgerust met een V192-beweging op zonne-energie en heeft uitstekende antimagnetische prestaties, reistijd en batterijduur. Gekoppeld aan de prijs van ongeveer 5.000, is het zeer geschikt voor de positioneringsbehoeften van de arbeiders. Het bespaart geld, tijd, moeite en zorgen. De maat is ook voor de meeste mannen ideaal om te dragen.

In tegenstelling tot de vorige lanceerde het Duitse horlogemerk Yulian eind 2022 een zilvergele ‘Panda Disk’. Het is op het eerste gezicht opvallend en zeer uniek.

Je zou meer over Yulian moeten leren, omdat het veel later naar China kwam dan andere merken en officieel China binnenkwam in 2018. Dit horlogemerk uit Glashütte, een beroemde horlogemakersstad in Duitsland, richt zich op het middensegment en erft ook een sterk “Duits smaak” in ontwerp.

Deze “gele panda” is de vertegenwoordiger. Geïnspireerd door retro sportwagens onderscheiden felgeel en dynamisch zilver de wijzerplaten. De algehele kleurverhouding komt overeen met het koetswerkontwerp van de antieke Porsche 911.

Het heeft pompknoppen, een licht gebogen spiegel van saffierglas en een opvallende orbitale schaalring met een asymmetrisch wijzerplaatontwerp vol retrostijl.

In combinatie met het UNG-27.S1-uurwerk heeft het een siliconen spiraalveer en een gangreserve van 65 uur. Het karakteristieke zuilvormige patroon van Glashütte wordt toegevoegd aan de gepolijste decoratie, die een harmonieus esthetisch gevoel vormt met de blauwstalen schroeven, die van binnen naar buiten een robuuste Duitse uurwerkcharme uitstraalt.

Er is een gezegde in de mode-industrie: “Het maakt niet uit wie er al meer dan 5 jaar in de mode-industrie zit, ze zullen het gevoel hebben dat de cyclus van de mode zich herhaalt.” Wat dit betreft, kunnen we het ook voelen in de horlogecirkel.

Net zoals het ontwerp van “Panda Noodles” lang meegaat, is zijn populariteit enerzijds natuurlijk gekoppeld aan de uitstekende resultaten op de veilingmarkt – Ref.6239 Paul Newman Edition zette een schokkende transactieprijs neer van 120 miljoen, Zelfs nu is het genoeg om af te schrikken.

Aan de andere kant duwt het vervolgeffect dat wordt veroorzaakt door het dragen van beroemdheden en sterren het ook constant naar een beroemde climax.

Maar de populariteit van retromode vertegenwoordigt in zekere zin ook het falen van moderne inspiratie. Terugkeren naar de klassiekers en vasthouden aan de traditie is goed. Toch is het ontwaken van creativiteit het beste wapen als je altijd voorop wilt lopen in de mode en de consumptiemotivatie op de lange termijn wilt behouden.